twitter-icon youtube-icon
Een regiowedstrijd, een krachtmeting voor roeiers uit de regio, dat had de Hoogeveense roeivereniging De Compagnie voor ogen toen ze vorig jaar de ‘mijl van Nijstad’ organiseerden. Dit jaar werd de roeiwedstrijd op de Hoogeveense Vaart op 17 november gehouden en een regiofeestje was het. Deelname van roeiers uit Hoogeveen zelf natuurlijk, maar ook uit Assen, Gramsbergen en ons eigen Steenwijk. De formule? Heel simpel: wie vaart het hardst over 1609 meter.

Roeivereniging t Diep verscheen maar liefst 8 maal aan de start. Bij de meisjes 16 deden Bo Oosterhagen en Eline Bokhorst uit Steenwijk wat van hen verwacht mag worden na de winst van vorig jaar: zij ragden in 6.44 minuten naar de winst op de mijl, 1.30 min sneller dan nummer twee. Ook Marleen Volkers haalde flink uit: met 7.28 min in de skiff was ze bijna 30 seconden sneller dan nummer twee. Onze jonge masterploeg, bestaande uit Reinoud Bokhorst, Jasper Klarenbeek, Paul van Seeventer en Tom de Vries, kon dat niet op zich laten zitten, hun 4 mansboot startte 2 keer en was met 6.08 en 6.14 de snelste overall ploeg en bovendien goed voor het nieuwe baanrecord. De dames veteranen twee weken geleden nog succesvol op de Amstel verscheen twee keer aan de start. En: twee keer winst: 7.01 en 7.09.

Maar de aandacht van de dag ging tot naar onze oude vier. Stel je een combi voor van mannen van zestig zeventig en tachtig die om het hardst roeien. Die combi is de boot van Bart Peerbolte, Anne Vogelezang, Menno Valentijn en Piet Hendriks. Deze krasse knarren oefenen steevast elke week in weer en wind, maar verschijnen op een wedstrijd doen ze niet meer zo vaak. Voor deze regio-gelegenheid hesen zich weer in het harnas. En hoe goed ging dat! Niet meer zo soepel als vroeger, maar wel met een stijl en een gelijkheid die veel ervaring verraad gingen ze in een tijd van 7.10 over de baan. Niet snel genoeg voor winst. Maar wel genoeg voor veel lol: ‘oude kerels, die op één seconde van die jonge meiden eindigen, da’s toch mooi? Weet je wat zo leuk is? We roeien jaren samen en echt zware wedstrijden zijn niet aan ons besteed maar af en toe eens kijken waar je staat dat is toch leuk, ook op onze leeftijd. Vroeger zat je op onze leeftijd achter de geraniums, nu in een boot lekker te bewegen. Doe mij dat laatste maar!’

Oude rotten Piet en Anne konden er maar niet genoeg van krijgen. Een uurtje later stapten ze wéér in de boot , nu met Henk Loyenga en Marlon Lemmers. De tijd van 7.10 overtroffen ze niet meer, maar 7.17 min was niettemin weer een prestatie van formaat.

Foto's van RV de Compagnie: Mijl van Nijstad 17 november
Nog zo'n mooie Dieptraditie: jaarlijks worden de jeugdcoaches van t Diep gefeteerd door de roeijeugd. De formule is even succesvol als simpel: 364 dagen per jaar coachen de coaches en roeit de jeugd, één dag per jaar doen de coaches niets: de jeugd haalt hen thuis op, zorgt dat ze te eten krijgen en brengt levert ze onder luid applaus 's avonds laat gevoed en gelaafd thuis af. Het jeugddiner 2019: twee soepen, 3 pizza's, twee wraps, een quiche, twee taarten, worstebroodjes, salades met en zonder dieren, en nog veel meer. Kortom: veel en lekker.

Ook altijd een mooie gelegenheid om terug en vooruit te kijken. Bijvoorbeeld Joep en Steven die in twente studeren, en het maar lastig vinden om in het studentenroeien er tussen te komen. Doris en Anouk die dat ook al hebben ervaren. Enora die een tussenjaar doet en Sverre die zich heeft aangemeld voor de talentendagen NOCNSF en op 24 november door de mangel gaat op Papendal. Feike nam als jeugdcoach afscheid met mooie woorden van Wibe en een boek van de hele groep. dat is nog eens een warm bad. 
En hoe eindigt de avond dan... een film. Dit jaar Madagaskar.  Voor elk wat wil(d)s of zoals Enora zegt: 'de kleintjes krijgen ok altíjd gelijk.'
op naar DPD2020

oh ja.. natuurlijk hebben we ook foto's https://www.flickr.com/photos/t_diep/albums/72157711716871907
De afsluiting voor het nederlandse roeien in teams is traditiegetrouw de 'Novembervieren'- wedstrijd op de Amstel in Amsterdam. 4 kilometer varen, in een vierpersoonsboot op een datum rond 4 november. Voor ons: ladys-day.
Bij de Jongeren deden Eline en Bo mee in een combi-ploeg met roeisters Wetterwille en Neptunus. Met een windje dat steeds maar twijfelde tussen mee of tegen deden zij 16.17 min over de afstand, hetgeen goed was voor een 8e plaats. Hiermee waren ze de eerste echt regionale ploeg. Zij lieten ploegen uit Groningen en Deventer achter zich. Het Noorden liet goed van zich spreken want het veld werd gewonnen door een hilversums/groningse ploeg, op de hielen gezeten door een combi-ploeg uit leiden en leeuwarden.

Onze eigen masterdames werden in hun veld 7e in een tijd van 16.45. Dat ze de jonge meiden van t Diep met bijna een halve minuut in tijd voor moesten laten gaan ondergingen ze gelaten. De ploeg bestaande uit Annika Madhuizen, marleen Volkers, Tineke Bos en Dineke van Vendeloo keek terug op een geslaagde wedstrijd. 'de voorbereiding was helaas niet optimaal door blessures, en dat merk je, maar nu stonden wel allemaal kiplekker aan de start en hebben ook nog bijna een ploeg ingehaald. Dat is altijd lekker. Nu gaan we in de winter lekker doortrainen en zien of we met dezelfde ploeg in in het voorjaar op de Head of the River een mooie prestatie kunnen neerzetten, en dan slepen we ook de heren mee.'

Onze eigen Steenwijker sportman van het Jaar Obbe Tibben haalde dit jaar met zijn roeiers van roeivereniging Skoll uit Amsterdam zijn gram: na twee jaar te hebben verloren van roeivereniging Nereus haalden zij dit jaar de volle winst met maar liefst 5 seconden in het hoofdnummer, het Heren-Eliteveld. en dat vierden we in Steenwijk een beetje mee.

Foto's? natuurlijk!

https://www.flickr.com/photos/t_diep/albums/72157711666678936
Het is vrijdag 1 november, een groep roeiers van de roeivereniging ’t Diep stapt in de boten voor hun maandelijkse roeitocht over de vaarwegen in het natuurgebied De Weerribben/ Wieden. 
Vandaag is het de 250 ste keer dat de roeiers van t Diep, een roeitocht door dit prachtige gebied ondernemen. Op 3 maart 1998 werd eerste roeitocht werd gevaren. Het initiatief om maandelijks een roeitocht door het unieke natuurgebied te maken, werd genomen door Hanny van der Aa. Als ervaren tochtenroeister en bekend met de natuur in het gebied, wilde zij andere roeiers laten zien wat er in dit gebied in de verschillende seizoenen gebeurt en wat er zoal te beleven is. Voor elke roeitocht stelde zij een informatie boekje samen waarin wetenswaardigheden, historische verhalen, anekdotes, beschrijvingen van planten en vogels en de te varen route terug te vinden zijn. Deze informatie boekjes, zo’n 100 stuks, bevatten een schat aan kennis over dit gebied en de natuur. Het 1ste informatie boekje droeg als titel “Op zoek naar de Klosse, het Molengat en de Bramen. Voor deze jubileum roeitocht is een speciaal boekje samengesteld. Elke maand wordt een andere route uitgezet door volgens roosters steeds wisselend tweetal deelnemers. De route voor deze jubileumtocht is uitgestippeld door de initiatiefneemster van het eerste uur. De maandelijkse roeitochten variëren in lengte van 20 tot 35 kilometer. De duur van de tochten is rond 5 uur. Onderweg wordt buiten in het gebied de koffie met erbij iets lekkers en de zelf meegebrachte boterhammen worden bij de lunch verorberd. Op deze 250 ste tocht wordt er nog extra zorg besteed aan de lekkernijen bij de koffie, want deze verjaardag moet vanzelfsprekend in stijl gevierd worden! proost!! op naar de 500.
https://www.flickr.com/photos/t_diep/albums/72157711676925292
En natuurlijk levert dat weer mooie feestplaatjes op 
 

Onze roeiers hebben 19 en 20 oktober volgens verwachting gepresteerd op de landelijke wedstrijd ‘Tromp Boatrace’ in Hilversum. Deze 5.250 m lange wedstrijd op het Hilversums kanaal, van Vreeland naar Hilversum is dé centrale wedstrijd van het naseizoen. Vele honderden roeiers doen mee om elkaar en zichzelf te meten. We waren met drie ploegen vertegenwoordigt: Wibe Schultze uit Oldemarkt in de skiff bij de jongens 18, Bo en Eline in de dubbeltwee meisjes 16 en tenslotte het eigen clubveteranen-team bestaaande uit Reinoud, Jasper, Paul en Tom, gestuurd door Dineke

Dineke van Vendeloo, onze wedstrijdcommissaris : ‘Onze jeugdploegen hebben goed gepresteerd, zeker als je bedenkt dat beide in hun leeftijdscategorie eerstejaars zijn en ze vrij licht zijn. Bij het juniorenroeien wordt nog geen gewichtsonderscheid gemaakt, zoals bij het seniorenroeien, en tja dan moet je soms starten tegen anderen die én een jaar ouder én een kop groter zijn. We zien bovendien dat het juniorenroeien een flink push krijgt landelijk en ook de trainingsintensiteit toeneemt. En dan wordt helemaal een zware dobber. Wibe werd in een zwaar veld 23e in een tijd van 22,28 min over 5.250 m en de twee meiden 6e in een tijd van 23,44 min. Prima gedaan en een mooie ervaring rijker om volgend jaar op door te bouwen. ‘

Onze heren veteranen-vier werden 4e in hun leeftijdscategorie in een tijd van 20:26 min over dezelfde 5.250 m. Dineke: ‘Conditioneel hebben we in de voorbereiding de nodige tegenslagen gehad, maar je ziet dat deze heren puur op wedstrijdervaring een heel eind komen en zich bijna in de top-drie roeien. ‘
7 september kon er weer examen gedaan worden:
de geslaagden: 
Kristian Bokhorst- praktijkexamen skiff 1
Rinze Schultze- prakijkexamen skiff1
Anton v.d. Geest- skiff1
Marlon Lemmers- skiff1
Hendri Gol- skiff2
Patrick Hoogendijk- basis wherry
Ineke de Jong- basis wherry

Allemaal gefeliciteerd !
Onder een stralende zon is zaterdag 31 augustus veel werk verzet. Alle singels, bokjes, emmers en sponzen die op ’t Diep te vinden zijn, werden gebruikt. Wat zeg ik: er werd bijna om gevochten! Vrijwel alle roeigroepen waren actief en met elkaar hebben we meer dan de helft van de vloot gereinigd, ontkalkt, in de was gezet en glimmend opgepoetst. Een lust voor het oog!

De doop van de nieuwe (jong gebruikte) skiff Sethe door Henk van Sluis (zie de actiefoto) was een leuke onderbreking in het programma. Deze Wintech skiff is bedoeld voor roeiers van ongeveer 70 tot 90 kg en vult daarmee het gat tussen enerzijds de Lee en de Riete en anderzijds de Meentegat. In deze gewichtscategorie was echt behoefte aan een extra boot en hij werd dan ook met enthousiasme ontvangen. Sethe is de historische naam voor het Meppelerdiep. De naam wordt al genoemd in een document uit 1134!

Na een ochtend hard werken, konden de poetsers die dat wilden, gebruik maken van een heerlijke en gezonde lunch. De salades en broodjes waren met zorg klaargemaakt door Anneke en Sylvia en werden met smaak verslonden in het zonnetje op ons gezellige dakterras.

Ook buiten de botenpoetsdag om is door diverse roeiers nog hard gewerkt. Op enkele boten na is onze vloot grondig onder handen genomen. Ik hoop dat de roeiers die voor wie dat geldt, ook de laatste boten nog aanpakken en wil ieder hartelijk bedanken voor zijn of haar inzet!

Leijn de Wolf,
Materiaalcommissaris
Op vrijdag 13 september kun je s avonds vanuit de boot genieten van een altijd weer mooie maanopkomst. 
Wil je dit ook beleven, schrijf je dan in voor deze tocht en kom om 19.00 uur naar de botenloods. Kosten € 3,50 p.p. Inschrijving kan via het inschrijfformulier in de hal van het botenhuis of per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Doen en ga mee!! 
Anne en Dineke

Voor ons Diepers is het de normaalste zaak dat onze boten goed zijn afgesteld. We weten niet beter.  
Het afstellen van een boot is een nauwkeurig werkje: riemlengte, span, dolhoogtes, voorwaartse hoek, zijwaartse hoek...
Duizelt het je al? We zijn er nog niet: want ook elke boot is anders. Elk type en merk boot en elk soort riemen vraagt een andere afstelling.
Daarom kun je ook niet zondermeer met de riemen van de ene boot in de andere roeien. En daarom kopen we het liefst één merk 
Het goed afstellen vereist een goede organisatie. Hoe onze boten zijn afgesteld staat per boot beschreven in een heus 'botenafstelboek'. Werkelijk alle maten van een boot staan daarin
En wie zorgt er voor dat al die lengtes, hoogten en hoeken kloppen? Een afstelcommissie van bootgeleerde heren en dames. 
Tot nu toe was het meten en afstellen, vooral een haast polemisch spektakel: want begin je links of rechts te meten, wat is je 'nul', 'ja maar als ik zus meet zie ik toch duidelijk...'
Maar vanaf nu is alles anders. T Diep is de trotse eigenaar geworden van de creme de la creme voor het boten afstellen: DE ARC, Advanced Rigging Concept van Central Nautique. Een prachtige franse vinding die 'het mogelijk maakt om, ongeacht de positie van de boot, alleen verder te gaan en zonder andere bedieningselementen en instellingen voor het optimaliseren van de ergonomie en efficiëntie van de roeier. Alle metingen worden uitgevoerd met betrekking tot het vlak van de rails, daarom is het nutteloos om de boot horizontaal te plaatsen. Deze aanpassingstool "alles in één" maakt een scherpe aanpassing mogelijk, perfect in overeenstemming met de fysiologie van de roeier.' Aldus de fabrikant zelf
Wij? wij zijn gewoon blij. Het afstellen gaat nu sneller en objectiever.
maar het is ook wel jammer dat de polemische afsteldiscussies nu verleden tijd zijn
Obbe Tibben, oud-dieplid en sportman van het jaar van Steenwijkerland 2018/2019 is op het wk roeien onder 23 jaar 2e geworden in de skiff voor lichte mannen, wil je de wedstrijd -npg eens- zien? klik op https://www.eurovisionsports.tv/fisa/#AGATLSRR4D




--
geertienlogonieuw.pngvakantieweerribbenwieden.jpgtussendediepen.pngdewatervlinder.jpggeertienlogonieuw.pngvakantieweerribbenwieden.jpgtussendediepen.pngdewatervlinder.jpg
© 2014-2018 www.tdiep.nl. All rights reserved