twitter-icon youtube-icon
Roeien in het avondrood
Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht
Kanaal Steenwijk-Ossenzijl
Toertocht
J18 H2x
Roeiexamens juli 2018

Welkom bij 't Diep

Roeivereniging ‘t Diep is gelegen in Tuk en ligt in een prachtig waterrijk gebied nabij Nationaal Park de Weerribben, Giethoorn en Blokzijl. 't Diep is een actieve vereniging met ruim honderd leden uit Steenwijk en directe omgeving.

Roeien is een sport voor jong en oud, waarbij je het hele lichaam gebruikt. Het houdt je gezond, je kunt genieten van de prachtige omgeving en je kunt alleen of met meerdere mensen in een boot, een prestatie neerzetten.

Jeugdroeien

Recreatief roeien

Wedstrijdroeien

Gastroeien

Banner_Roei_Havenhout.jpg Banner_Roei_Havenhout_2.jpg
ADVERTENTIE

Zoeken

Tweets

De vierde start van de Heren Overnaedsch van t Diep op de Elfstedenroeimarathon moest de ultieme gaan worden: nu zouden we alle lessen van de afgelopen jaren gaan verzilveren - dit moest en zou ons de felbegeerde top-5 positie gaan brengen. Dus... geen compromissen in de planning, geen los clubje roeiers dat twee weken van te voren eens een traininkje deed of een app-groepje opende. Nee, alles moest tip-top doordacht en uitgevoerd worden, met een planmatigheid en organisatiegraad waar ze tegenwoordig bij defensie geen budget meer voor hebben.

Geen vage rammelbus dit keer, waarin we als rommelig rondtrekkend circusgezelschap moesten worstelen voor een beetje ruimte en orde, maar een detachement van twee bussen en een auto, die elkaar in een vernuftig schema zouden gaan afwisselen en aanvullen. Zo zou er ruimte komen om soms even onderuit te gaan, waren er langere rustpauzes voor de roeiers, en zou er toch bij elk van de 26 wissels op tijd een walploeg van drie man, een setje verse roeiers en zo nodig ook een nieuwe stuur klaarstaan. De etappes waren ingekort, waardoor er nieuwe wisselplekken en routeboeken moesten worden ingepland en geschreven. En ook de techniek was geoptimaliseerd - alle lessen werden teruggekoppeld en de brainstormen waaiden krachtig. Onze eigen innovatie van de afgelopen jaren - een tablet voor de neus van de stuur zodat foutvaren voorkomen werd - bleek inmiddels door sommige andere ploegen in de top te zijn overgenomen. Maar ook met schakelaars te bedienen schijnwerper en pompje, continue snelheids- en tempo-informatie: ze werden allemaal uitgedacht en ingebouwd, waarbij het gemak in het gebruik voortkwam uit de complexe inspanningen van de techneuten.

Marathonroeien is een betrekkelijk nieuwe, maar tegelijk ook behoorlijk oude vorm van roeien, minimaal 50 en maximaal 200 km lang. Je kunt de tochten varen als wedstrijd of als prestatietocht, net als bij hardlopen: ok dat kun je in wedstrijdverband doen of als een prestatie voor jezelf. Alleen sporten roeiers niet op de weg maar op rivieren, kanalen en meren. Er wordt gewisseld, soms stuurman en roeier, soms de hele ploeg. Je roeit dus niet het hele stuk, maar een gedeelte. Bij het marathonroeien gaat het niet alleen om de sport, het is ook een mooie manier om Nederland van een andere kant te leren kennen. Een goede conditie en doorzettingsvermogen zijn nodig en ook een solide roei- en stuurtechniek. Anders dan bij andere rechttoerechtaan-wedstrijden zijn de ‘bijzondere verrichtingen’ een vaste prik van de tocht.

Tja, die marathonners, die komen nog eens ergens: Mid Winter Marathon in Amsterdam, Nationale Weerribbenmarathon bij ons, Zaanmarathon langs de Zaanse Schans, Elfsteden-roeimarathon dwars door Fryslân, Schipluidentocht langs het Westland, Mastenbroek-marathon rondom Zwolle, Groene Hart rond Alphen aan de Rijn en de HORZOL marathon in … ja zoek die zelf maar op. De marathonners varen niet persé een vast programma maar ieder jaar ook andere tochten. De nieuwe tochten voor ’t Diep in 2017 waren onder andere een tocht ‘s nachts van Cuijk over de Maas naar Oss en de Rijn-IJssel marathon, van Wageningen naar Zutphen via de Rijn en IJssel. Tegen de stroom in ,.. dat dan weer wel.

En weet je… als kleine vereniging hebben we een naam hoog te houden. In 2017 heeft ’t Diep aan 73 marathons meegedaan, met een totaal aan 3923km. Daarmee tellen we flink mee want ’t Diep staat op de landelijke scorelijst van marathonroeien op de 5e plaats van de deelnemende verenigingen (eerste was in 2017 De Laak uit Den Haag).  Vier roeiers van ‘t Diep: Gijs Vermeer, Henk van Sluis, John Hoekstra en Ina Snijder hebben een KNRB-oorkonde ontvangen. Zij hebben ieder minimaal 6 marathons en met een totaal aantal km van minimaal 300 gevaren.

De groep marathon-roeiers van ‘tDiep is veel groter dan die vier die een oorkonde hebben gekregen. In totaal hebben 21 roeiers één of meer marathons gevaren. Het aardige is dat dat soms ‘echte’ wedstrijdroeiers zijn en soms weer ‘echte’ toerders die eens aan het lange werk willen ruiken. Kortom: marathonroeien verbindt. Dat verbinden moet je ook letterlijk zien: we hebben met andere verenigingen een soort samenwerking, o.a. Rijnland, De Grift en Aross. Met hen delen we regelmatig boten en/of ploegen

Lijkt het ook een keer leuk om een marathon te roeien: Van harte welkom! Ina Snijder en John Hoekstra willen jullie graag wegwijs en roeiwijs maken. 

DDP in Cuyck organiseert bij ieder lustrum een ster-marathon over de Maas en een aantal plassen, waarbij traditioneel 3 provincies worden aangedaan. Dit jaar, hun 5e lustrum alweer, had de marathon wel 5 (richting-)sterren, tussen Cuyck, Plasmolen, Beers, Maasbommel en finish na 54 km Oss. Maar het meest bijzondere was wel,  dat het een nachtmarathon was! Een echte sterrentocht,  die bij heldere halve maan en onder sterrenblinken werd gevaren. Start (22.00 uur) en finish opgetooid met prachtig avond- en ochtendrood! Onze was boot voorzien van een nieuw verlichtingsysteem, een noodzaak waar ook andere verenigingen leuke en praktische oplossingen voor  hadden gevonden. Mede-organisator Aross had een uitgebreid heerlijk ontbijt met o.a. roerei en spek bereid, waarmee we weer op krachten konden komen. Alles prima geregeld, ook de pendeldienst met de botenwagens. Onder de deelnemers waren diverse marathonners van het eerste uur; leuke kontakten!

Voor de botenwagenchauffeur moest na afloop het zwaarste stuk nog komen. De terugreis na een nacht ”doorzakken”. Maar om 9 uur in de ochtend lag onze boot schoon en droog alweer in onze loods gereed voor de volgende marathon: over Nederrijn en IJssel, van Vada-Wageningen naar Isala-Zutphen! Er komen steeds meer marathonevenementen. Dit jaar 22 roei marathons; ze weten van geen ophouden!
De 'Heren Overnaedsch'-ploeg van t Diep was in 2016 nog vooral een gezelligheids-experi-ment, maar het ruiken aan een top-10 positie vorig jaar maakte ons nu gretig. Wat konden we doen om de paar tekortkomingen van de 2016 glad te strijken? Een kille vechtmachine wilden we niet worden, dus geen wagenpark dat koppel voor koppel door Friesland rijdt als een taxidienst, maar met z'n allen gezellig  in een rommelige bus. En veel  trainen voor deze wedstrijd kwam er ook niet van: met 1,5 keer wissels oefenen gingen we het doen. Ongeveer een week voor de wedstrijd gingen we eens kijken waar de spullen ook al weer lagen...

Zowel oorlogvoering als complexe wedstrijden over 210km langs elf Friese steden, drijven op logistiek en planning - en toen we eenmaal waren begonnen met voorbereiden, gingen we dan ook helemaal los. Om het wisselen te versnellen knutselde we een balkje tussen de riggers - vorig jaar afgekeken van de concurrentie. Om foutvaar-momenten te voorkomen regelde Tom ipads en knutselde een kast in elkaar waarin deze de hele route voor hyper-overzichtelijke navigatie zorgden. Hoe lang gaan ze mee... hoe laden we ze op... power-banks... wanneer zijn de speedcoaches leeg en aan vervanging toe, effectieve communicatie met de boot... portofoons... oeps.. verlichting... de groeps-app explodeerde...

Er is waarschijnlijk geen boot met meer diepgeschiedenis dan de Boezem. Terecht vonden de leden dat deze boot aan het eind van haar gebruiksperiode een waardige bestemming verdient. Die hebben we gevonden: Roeivereniging Epsilon uit Leeuwarden gaat de boot vanaf 21 mei 2016 tijdelijk gebruiken voor de instructie van nieuwe leden. De friezen hadden tijdens de Elfsteden hun boot kapot gevaren ai... Mooi dat wij hen zo snel kunnen helpen. Na gebruik door Epsilon komt de boot in Kalenberg bij ons lid Adinda Huizinga te liggen. Diep-leden kunnen de boot vanaf daar gebruiken, bijvoorbeeld om eens een ander gebied in te roeien. Echt afscheid hoeven we dus nog niet te nemen...
Banner_Roei_Havenhout.jpglogo_geertien-115.jpgBanner_Roei_Havenhout.jpglogo_geertien-115.jpg
© 2014-2018 www.tdiep.nl. All rights reserved