twitter-icon youtube-icon
Geslaagden 2021
Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht
Najaarsavond

Welkom bij 't Diep

Roeivereniging ‘t Diep is gelegen in Tuk en ligt in een prachtig waterrijk gebied nabij Nationaal Park de Weerribben, Giethoorn en Blokzijl. 't Diep is een actieve vereniging met ruim honderd leden uit Steenwijk en directe omgeving.

Roeien is een sport voor jong en oud, waarbij je het hele lichaam gebruikt. Het houdt je gezond, je kunt genieten van de prachtige omgeving en je kunt alleen of met meerdere mensen in een boot, een prestatie neerzetten.

Jeugdroeien

Recreatief roeien

Wedstrijdroeien

Gastroeien

Mededelingen

De documenten voor de ALV van 13 mei a.s. staan in het ledengedeelte. Na inloggen vindt je een link bovenaan de ledenpagina.

Vrijdag 29 september was het zover: De jaarlijkse ‘volle maan’ tocht van ’t Diep. Maar liefst 29 mensen hadden zich aangemeld om roeiend de volle maan op te zoeken tegen de achtergrond van onze prachtige Weerribben. Deze roei(st)ers – bij elkaar ongeveer een kwart van de vereniging, substantieel dus - vertrokken rond zeven uur in acht boten, bij licht. Maar wel alvast voorzien van een olielamp op de achter- en voortaft. Heldere lucht, dus dat beloofde wat.

En wat hadden we een geluk! Rond acht uur kwam een majestueuze, licht oranje maan boven de horizon, ongeveer gelijk met een even mooie, maar uiteraard minder spectaculaire zonsondergang. De route liep langs het Kanaal Beukers-Steenwijk (hierna: Beukers kanaal) via de Thijssengracht naar de Stouwe en vervolgens naar de Bovenwiede. Vooral de Stouwe is smal, dus moesten we ‘pieterburen’ ( de ene riem roeiend, de andere riem slippend) om door te kunnen varen. Voor de ervaren stuurlieden bleek het overigens geen probleem om in het donker te ‘schipperen’ op de smalle vaarten waar de Weerribben zo rijk aan zijn.

Inmiddels was de zon onder en stond de - nu zilverwitte - maan wat hoger aan de horizon. Prachtig spiegelend in het water van de Bovenwiede. De olielampjes waren nu goed te zien: de boten vormden een drijvende, romantisch verlichte slinger.

Langzaam wendden onze ogen aan het duister. Dat was maar goed ook, want vanaf de Bovenwiede is het niet eenvoudig om de ingang van de Volkensvaart te vinden. Toch lastig in het donker, vooral omdat die vaart talloze doodlopende zijsloten heeft. Gelukkig kenden de meeste stuurlieden deze route goed bij dag, dat helpt. De Volkensvaart gaat over in de Dorpsgracht, en ja, dan ben je dus in Giethoorn. ‘Giethoorn by night’ is heel anders dan overdag, geen toeristen, wel mooi spiegelend water - en lantaarns die de typisch Giethoornse huizen met rieten daken feeëriek verlichten. Kortom: prachtig!

Vanuit de Dorpsgracht naar de Jan Hozengracht richting het Beulaker kanaal. Daar stond de organisatie van de tocht (Anne en Gerrie) klaar met warme saucijzenbroodjes en een volle tas met drankjes, gezonde repen en mandarijntjes.

Hier hielden we een korte pauze aan de wal, waarbij werd gewacht op twee achtergebleven boten. De tocht werd vervolgd op het Beulaker kanaal. Van hieruit rechtstreeks naar de Loods, waar we rond half elf aankwamen. Na inname van biertje of twee en de overgebleven versnaperingen ging eenieder tevreden naar huis, zich realiserend dat dit wel een heel bijzondere tocht was geweest - met recht een volle maan tocht! De combinatie van een volle maan en helder weer is bijzonder, je moet geluk hebben en zoals gezegd: dat hadden we.

De organisatie was perfect. Als deelnemer merkte je er weinig van – kenmerk van een goede organisatie - en werkelijk over ieder detail was nagedacht. Bijvoorbeeld: alle boten lagen compleet met goed bevestigde olielampjes klaar bij vertrek en de mooie route was goed roeibaar - ook voor de nieuwelingen. En niet te vergeten, de copieuze catering.

Dank Gerrie en Anne!

Jan de Wit
geertienlogonieuw.pngvakantieweerribbenwieden.jpgtussendediepen.pngdewatervlinder.jpggeertienlogonieuw.pngvakantieweerribbenwieden.jpgtussendediepen.pngdewatervlinder.jpg
© 2014-2018 www.tdiep.nl. All rights reserved