twitter-icon youtube-icon
Geslaagden 2021
Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht
Najaarsavond

Welkom bij 't Diep

Roeivereniging ‘t Diep is gelegen in Tuk en ligt in een prachtig waterrijk gebied nabij Nationaal Park de Weerribben, Giethoorn en Blokzijl. 't Diep is een actieve vereniging met ruim honderd leden uit Steenwijk en directe omgeving.

Roeien is een sport voor jong en oud, waarbij je het hele lichaam gebruikt. Het houdt je gezond, je kunt genieten van de prachtige omgeving en je kunt alleen of met meerdere mensen in een boot, een prestatie neerzetten.

Jeugdroeien

Recreatief roeien

Wedstrijdroeien

Gastroeien

Afgelopen zaterdag, 3 juli, hebben we de eerste marathontocht van seizoen 2021 geroeid.
We zijn Ina, Lowie en John van ’t Diep, Edmée en Kai van roeivereniging Rijnland. Overigens is Kai tevens van ’t Diep.

Voor het roeien van deze marathon hebben we gebruik gemaakt van een boot van Rijnland, een coastal 4 met de naam Kaiman. Vanuit Steenwijk dus geen botenwagen mee, wat op de terugweg erg fijn was omdat we in de buurt van Utrecht in een hoosbui terecht kwamen.
We werden om 7.30 uiterlijk in Rotterdam verwacht, hetgeen uitstekend is gelukt. Ina heeft ons veilig heen en terug gereden.

De tocht had, door COVID-maatregelen, een beperking (maximaal 50 personen) van het aantal deelnemers. Gelukkig hebben we ons op tijd kunnen inschrijven voor deelname.
Voor Ina en John is het roeien in de coastal 4 een nieuwe ervaring, Edmée, Louis en Kai zijn er ervaren mee.

Bij het captainsberaad, vanaf 7.45 uur, werd er de nadruk opgelegd om eigen wal te houden. Vooral de IJssel heeft een aantal bochten die uitnodigen om af te snijden. Goed dat dit zo is benadrukt, veiligheid boven alles. Overigens is een zwemvest op stromend water (Nieuwe Maas en Hollandsche IJssel) bij deze tocht verplicht.

De charme van Rotterdam Rond is de verscheidenheid aan vaarwater. Beginnend en eindigend op de Nieuwe Maas met de Willems-, Erasmus- en Van Brienenoordbrug. Voldoende breedte en hoogte om de bruggen te passeren. Een stuk door de stad langs o.a. het scheepvaartmuseum, Euromast, gevangenis De Schie en het Van Nelle gebouw. Het vaarwater tussen de sluis Zevenhuizerverlaat en Nieuwekerk a/d IJssel is van een geheel andere orde dan de Nieuwe Maas en Hollandsche IJssel. Door een behoorlijke groei van waterplanten en niet al te breed vaarwater is er met een goede stuurmanskunst redelijk goed door te komen waarbij Pieterburen toegepast wordt bij te smalle stukken. Naast twee aquaducten passeren we een aantal zeer lage bruggen. Op één brug na kunnen we liggend onder de bruggen door. Bij die ene brug hebben we, na lang wachten op de brugwachter, uiteindelijk besloten de boot over land de brug te laten passeren. Net toen we aan de andere kant weer in het water lagen was daar … de brugwachter!
Eenmaal op de Hollandsche IJssel hebben we nog even lekker voluit kunnen roeien. Daarna nog een klein stukje Nieuwe Maas en terug naar Nautilus aan de Oude Plantage. De eerste 54 km van dit seizoen zitten erop.

De zeewaardigheid van de boot hebben we niet echt nodig gehad. De omstandigheden waren zeer goed. Geen wind en stroom tegen elkaar wat grote golven veroorzaakt. Nauwelijks scheepvaart en met name geen watertaxi’s en speedboten. Het was al met al een mooie tocht. Wel was merkbaar dat we nog weinig marathonkilometers hebben gemaakt dit jaar en de coastal wat meer inspanning vergt. Nagenietend onder het genot van een drankje met het mooie uitzicht op Rotterdam en de Nieuwe Maas doen die inspanning snel vergeten.

John

tussendediepen.pngdewatervlinder.jpggeertienlogonieuw.pngvakantieweerribbenwieden.jpgtussendediepen.pngdewatervlinder.jpggeertienlogonieuw.pngvakantieweerribbenwieden.jpg
© 2014-2018 www.tdiep.nl. All rights reserved